Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@21:20:29 GMT

دیوار دانشگاه، بودن یا نبودن

تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۴۱۳۶۲۲

دیوار دانشگاه، بودن یا نبودن

اعلام این خبر موضعگیری‌هایی را از سوی افراد مختلف نسبت به آن در پی داشت لذا بلافاصله مدیرکل روابط عمومی وزارت علوم اعلام کرد: اصل بحث موردنظر وزیر علوم برداشتن موانع و دیوارهای فرهنگی، اجتماعی و ارتباطی است و این اقدام ذیل راهبردهای "دانشگاه جامعه‌محور" و ورود مراکز آموزش عالی کشور به مسایل اجتماعی و جامعه‌شناختی به‌ عنوان مسئولیت اجتماعی دانشگاه در حال اجرا است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


با این وجود، این تلقی میان برخی دانشگاهیان که منظور وزیر علوم حذف دیوارهای فیزیکی دانشگاه است منجر به بحثهای موافق و مخالف نسبت به آن شد.


 دانشگاه نسل ۳ و حل معضلات جامعه 
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: حذف دیوار دانشگاه در کشورهای پیشرفته به عنوان مکانی که محل حضور نخبگان و خبرگان است و در آنجا به فعالیت علمی می پردازند پذیرفته شده و به استناد این روش، وزیر علوم دیدگاه حذف دیوارهای دانشگاهی را مطرح کرد.  
دکتر محمد کافی افزود: دانشگاه فردوسی مشهد هم به عنوان یکی از "مراکز آموزش عالی نسل سه" در کشور وظیفه خود می‌داند برای حل مشکلات اجتماعی و تاثیر در فعالیهای جامعه به سمت کمتر کردن فاصله دانشگاه با مردم گام بردارد.
وی ادامه داد: به نظر می‌رسد طرح حذف دیوارهای دانشگاه طرحی سیاسی و مربوط به دولتها نیست بلکه یک رویکرد اجتماعی در حوزه فرهنگی و جامعه است و اگر این موضوع تاکنون با تاخیر رو به رو شده مستلزم ارتقای حوزه فرهنگ در جامعه بوده که هم‌اینک رشد یافته و ممکن است در دولت بعدی به دلیل خواست مردم و نخبگان محقق شود.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد گفت: یکی از دلایل درست معرفی نشدن کارکردهای این مرکز آموزش عالی با سابقه ۷۰ سال فعالیت به عنوان یک مرکز علمی که می‌تواند کمک شایانی به شهر و کشور داشته باشد، محصور و جدا بودن آن از دسترسی مردم است.
وی افزود: دانشگاه مکانی برای معرفی نخبگان و خبرگان است که در آن دست‌اندرکار فعالیتهای علمی برای جامعه هستند و به همین دلیل نمی‌توان مرز و حصاری بین دانشگاهها و جامعه قائل شد. بر این اساس می‌بایست بین دانشگاه و مردم تعامل بیشتری وجود داشته باشد.  
 

حذف دیوار دانشگاه عجولانه است
دبیر انجمن اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: اگر اعلام آمادگی مسئولان دانشگاه فردوسی مشهد به معنای برداشتن دیوارهای فیزیکی باشد، کاری عجولانه و غیرکارشناسی است.
رضا رزاقی افزود: جامعه هنوز به این سطح از آمادگی نرسیده تا بتواند با برداشتن دیوارهای دانشگاه به تعاملی سالم با داخل آن برسد.
وی به ممنوعیت حضور نیروهای امنیتی و انتظامی در داخل دانشگاهها اشاره و بیان کرد: با توجه به معدود تجمعات و اعتراضاتی که نسبت به برخی مسایل صنفی و اجتماعی در دانشگاهها برپا می‌شوند، این افراد بر خلاف صراحت قانون می‌توانند در دانشگاه حضور یافته، در حالی که با برداشته شدن دیوار هیچ ساز و کار مناسبی برای بیان اعتراضات دانشگاهی در نظر گرفته نشده است.  
این دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: اگر دانشگاه را به عنوان قطب روشنفکری شهر بشناسیم ورود مردم به دانشگاه باید دارای فایده ای مشخص برای دانشگاه باشد نه اینکه افراد غیر مرتبط با فضای علمی بتوانند به راحتی در محیط دانشگاه رفت و آمد کنند و این امر به حذف فاصله بین دانشگاه و جامعه تعبیر شود.
رزاقی افزود: برای حذف دیوارها باید پیوندهای فرهنگی و اجتماعی ایجاد شود که نیاز به یک برنامه مدون پنج ساله برای آمادگی در جامعه دارد.
وی ادامه داد: طرح برداشتن دیوارهای دانشگاه ها دارای مضراتی است که به راحتی به چشم می آید و اگر قرار باشد با اجرای آن سطح دانشگاه را تا حد عوام جامعه پائین بیاوریم جفای بزرگی به  فضای دانشگاه و جایگاه دانشجو خواهد بود.

باید دیوارهای ذهنی حذف شود 
دبیر شورای راهبردی دانشگاه سبز دانشگاه فردوسی مشهد هم گفت: متاسفانه از لحاظ فرهنگی هنوز زیر ساخت های حذف فیزیکی دیوارهای دانشگاه ها فراهم نشده است.
سید یاسر بنی هاشمی افزود: ایجاد دانشگاه ها بر اساس رسالت گسترش علم بوده است و هنوز ارتباطی که باید بین دانشگاه و جامعه در همراهی و حل مشکلات آن ایجاد نشده است و این امر نیاز به یک برنامه بلند مدت دارد.
وی اضافه کرد: ممکن است دیوارهای دانشگاه ها هم حذف شوند ولی تا زمانی که زیرساخت های ارتباط موثر دانشگاه با جامعه فراهم نشده باشد حذف دیوارها فایده ای در بر نخواهد داشت و حتی ممکن است هدف مورد نظر را نیز تخریب کند.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: به همین دلیل باید بر روی شعار مسئولیت پذیری دانشگاه کار شود تا دانشگاهیان متقاعد شوند که باید به صورت مستقیم در جامعه تاثیرگذار باشند.
بنی هاشمی افزود: زمانی که شهروندان متوجه شوند که دانشگاهیان، صادقانه در حل مشکلات نقش آفرینی می کنند کم کم به طور طبیعی دیوارهای فیزیکی هم حذف خواهد شد.

 دیوار دانشگاه حذف شدنی نیست
دبیر شورای صنفی دانشگاه فردوسی مشهد هم به خبرنگار ایرنا گفت: حذف دیوارهای فیزیکی دانشگاه در حد شایعه است و به نظر عملی نمی آید اما  هر زمان که کلنگ برداشتن دیوارها زده شود شورای صنفی  دانشگاه فردوسی مشهد در قبال آن موضع منفی خود را به صورت رسمی اعلام می کند.  
رضا حسینی محراب افزود: در حال حاضر، این موضوع در حدی نیست که شورای صنفی بخواهد برای آن اعلام موضع کند ولی نکته مهم این است که همین الان وجود کیوسک های نگهبانی در ورودی دانشگاه ها نشان دهنده لزوم برقراری امنیت در داخل دانشگاه هاست.
وی ادامه داد: ۷۰ درصد دانشجویان خوابگاهی این دانشگاه، دختر هستند و اگر قرار باشد دیوارها حذف شود دانشگاه شبیه پارک شده و هر کسی به اسم استفاده از فضای سبز، می تواند وارد محیط دانشگاه شود.
دبیر شورای صنفی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری احتمالا تحت تاثیر بازدید از دانشگاه های خارج از کشور، صحبت های نمادینی در موضوع حذف دیوارهای  دانشگاه بیان کرده اند.
حسینی محراب افزود: بعد از حذف دیوارهای دانشگاه چگونه قرار است این محیط علمی کنترل شود؟ به همین دلیل مطمئن هستیم این طرح اجرا نمی شود بنابراین هم اکنون نیازی به اعلام موضع نمی بینیم.
دبیر شورای صنفی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: با توجه به وجود موضوعات چالشی تری مانند درآمد زایی برای دانشگاه ها  موضوع حذف دیوارهای دانشگاه حتی در اولویت های برتر دانشگاه فردوسی مشهد هم قرار ندارد.
حسینی افزود: طبق منشور حقوق دانشجویی، دانشجویان نسبت به تصمیماتی که برایشان گرفته می شود باید مشارکت داشته باشند و حذف دیوار دانشگاه، تصمیمی است که باید ذینفعان آن یعنی دانشجویان نیز در مورد آن دخالت کنند.

وجود دیوار اطراف دانشگاه هزینه دارد
عضو هیات رئیسه دانشگاه فردوسی مشهد هم در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: زمانی برای پارک ها هم حفاظ و مانع در نظر گرفته می شد یعنی آن مکان در ساعاتی در اختیار مردم نبود و این امر باعث می شد تا در نبود مردم جرم هایی در آن فضای محصور شکل بگیرد.
دکتر حسین انصاری افزود: در گذشته نیز برای برداشتن حصار پارک ها مباحث امنیتی مطرح بود و باید این آگاهی به مردم داده می شد که اموال پارک از آنِ خودشان است تا مانند همه جای دنیا که پارک ها به عنوان مراکز اجتماعی شهر محسوب می شوند محلی برای تجمعات اجتماعی، تفریحی و ورزشی باشد.  
وی ادامه داد: در شرایط فعلی که دانشگاه‌ها با نیروهای حفاظتی و موانعی چون دیوارها نگهداری و حفاظت می شوند هم هر از چند گاهی سرقت هایی در آنها رخ می دهد که نمی توان گفت تمام این سرقت ها را مردم  انجام داده اند و آنها مقصر هستند.

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: از لحاظ اقتصادی وجود دیوار ها باعث ایجاد هزینه های زیادی برای حفاظت فیزیکی و نگهداری می شود به عبارت دیگر هزینه سرقت هایی که از دانشگاه می شود خیلی کمتر از هزینه حفاظت از دیوارهای دانشگاه است.
انصاری افزود: نگرانی هایی در حوزه امنیتی برای دانشگاه وجود دارد که به جا و درست است و باید برای آن تمهداتی فراهم شود.
وی اضافه کرد: با توجه به پرداخت عوارض دانشگاه به شهرداری، هزینه های رسیدگی به محیط دانشگاه دیگر بر عهده دانشگاه نیست و باید با مشارکت بین دانشگاه و شهرداری برای آن برنامه ریزی هایی انجام شود.
او توضیح داد: طبق قانون دانشگاه مکلف به پرداخت عوارض شهری است و مسئولان شهرداری مشهد نیز  اعلام کرده اند که نگهداری فضا و محیط دانشگاه وظیفه مدیریت شهری است و فرقی بین بلوار وکیل آباد و دانشگاه فردوسی مشهد وجود ندارد زیرا شهروندانی که از امکانات شهری استفاده می کنند عوارض را هم پرداخت خواهند کرد.  


 حذف دیوار دانشگاه،  نمایشی یا کاربردی 
استاد گروه مکانیک دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد هم در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: بسیاری از دانشگاه های کشورهای پیش رفته مسیر خیابان‌هایشان به دانشگاه ها منتهی می شود و حصار نیز ندارند ولی در عین حال دانشگاه های بعضی از کشورها، بازرسی های سختگیرانه تری برای ورود به دانشگاه در نظر گرفته اند.
دکتر جواد ابوالفضلی اصفهانی افزود: به نظر می رسد موضوع حذف دیوارهای فیزیکی دانشگاه در ایران بیشتر کارکرد نمایشی داشته باشد تا کاربردی زیرا در دانشگاه های کشورهای توسعه یافته که در قالب دانشگاه های نسل ۴  شناخته می شوند، ارتباط بین جامعه، صنعت و دانشگاه دارای اهمیت است.
وی ادامه داد: می توان به تجربیات دانشگاه های کشور مالزی نیز در این موضوع اشاره کرد که بعد از سپری شدن دروس پایه و اصلی در دانشگاه ها، دروس تخصصی توسط افراد با تجربه ای که در صنایع فعالیت داشته اند آموزش داده می شود تا تجربیات کاری آن صنعتگران به دانشجویان منتقل شود.
خبرنگار ایرنا در تماس با مدیر حراست دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان متولی تامین امنیت فضای دانشگاه نظر وی را نیز در این خصوص جویا شد که مرتضی ایمن شهیدی اعلام کرد در این موضوع امکان اظهار نظر ندارد.

۲۰۳۰/۱۹۲۲
 

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وزارت علوم تحقیقات و فناوری شهرداری مشهد محمد کافی خراسان رضوی دانشگاه فردوسی مشهد یگان حفاظت منصور غلامی دانشگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۱۳۶۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجباری نبودن لباس فرم برای دانش آموزان


به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، محمد جمالی آرند در نخستین کارگروه تولید، ساماندهی، نظارت و توزیع لباس فرم دانش آموزان استان درسال تحصیلی جدید با بیان اینکه چنانچه لباس فرم امسال دانش آموزی مرتب و قابل استفاده مجدد در سال تحصیلی جدید باشد افزود: در این صورت اجباری برای خرید و تهیه لباس فرم جدید نیست.
وی اضافه کرد: بر اساس دستورالعمل ساماندهی و نظارت بر تهیه و توزیع پوشاک دانش آموزان، هیچ مدیر مدرسه‌ای مجاز نیست با تولید کننده و یا فرد خیاط برای تولید و تهیه لباس فرم دانش آموزان انعقاد قرارد بکند و به اجبار دانش آموز و یا اولیاء آن را به خیاط مورد نظر خود معرفی کند.

دیگر خبرها

  • مشاوران شما بیت‌هایی بهتر از شاهنامه را می‌توانستند پیدا کنند
  • عملیاتی کردن دستاوردهای علمی؛ ریشه پیوند دانشگاه و جامعه است
  • دانشگاه فردوسی مشهد رتبه چهارم تولیدات علمی در فناوریهای سبز را به دست آورد
  • اجباری نبودن لباس فرم برای دانش آموزان
  • ریشه پیوند دانشگاه با صنعت و جامعه در نمایش علم توسط دانشگاه است
  • جنجال شعرخوانی علم الهدی درباره منیژه از شاهنامه | لااقل بیت هایی بهتر پیدا می‌کردید
  • ریشه پیوند دانشگاه با جامعه در عملیاتی کردن دستاوردهای علمی است
  • توان علمی دانشگاه فردوسی مشهد باید به حل مشکلات کمک کند
  • جنجال شعرخوانی علم الهدی درباره منیژه از تریبون نماز جمعه /مشاوران شما بیت هایی بهتر از شاهنامه را می توانستند پیدا کنند
  • پیام رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مناسبت روز جهانی ماما